Laat je inspireren

Boost het zelfvertrouwen van CIO’s

Zelfvertrouwen gaat samen met respect en gelijkwaardigheid. Bied daarom als school een respectvolle en betrokken omgeving voor collega’s in opleiding (CIO’s). Hun zelfvertrouwen kan tenslotte nog een boost gebruiken. We delen een aantal tips om je te inspireren.

1. Laat CIO’s deelnemen

Vergaderingen, commissies en cursussen: in het onderwijs vinden allerlei activiteiten plaats naast het lesgeven. Laat collega’s in opleiding hierbij aansluiten. Zo maken ze direct kennis met alle onderdelen van het vak. In het begin draait het waarschijnlijk om observeren, maar na verloop van tijd kunnen ze actief deelnemen. Laat je verrassen door hun positieve bijdrage.

2. Gelijkwaardige collega’s

Een klein gebaar, direct een groot effect. Met een eigen postvak is een CIO bijvoorbeeld direct onderdeel van het team. En als je de term ‘stagiair’ achterwege laat en in plaats daarvan ‘collega in opleiding’ gebruikt, geeft dat een CIO direct zelfvertrouwen.

3. Wees een rolmodel

Een ervaren leerkracht is een perfect rolmodel voor een collega in opleiding. Laat niet alleen zien hoe je lesgeeft, maar ook hoe je assertiviteit en ondernemerschap inzet in het onderwijs. En welke andere taken je hebt binnen de school en het onderwijs. Zo raken CIO’s geïnspireerd en verdwijnt verlegenheid als sneeuw voor de zon. De CIO’s durven dan vaker hun stem te laten horen.

4. Leren is fouten maken

Fouten maken doen we allemaal. Het is ook de enige manier om vooruitgang te boeken, te leren en te groeien. Aan ons de taak om te laten zien dat fouten maken erbij hoort. Deel je eigen ervaringen over dit thema. Dan zul je zien dat de collega in opleiding steeds meer durft. Toch een foutje gemaakt? Zoek samen naar een oplossing. En zie: niets aan de hand.

Op zoek naar meer inspiratie? Lees ook eens ons artikel over mediawijsheid in het onderwijs.

Lees meer