Kibrahacha

ONMISBAAR IN DE KLAS: DIGITALE INTELLIGENTIE EN MEDIAWIJSHEID

De belevingswereld van kinderen en jongeren is niet meer in boeken te vinden. Inmiddels is hun wereld veel groter: door internet, mobiele telefoons en iPads. Om de aansluiting met de nieuwe generatie te behouden en ze klaar te stomen voor een online identiteit, ontwikkelde leraar Ruzischka Tromp samen met het team van Colegio Sagrado Curason het allereerste TechLab op Aruba. Wij vertellen je meer en geven tips over het onderwijzen in mediawijsheid en digitale intelligentie.

Het eerste TechLab op Aruba

“Acht jaar geleden startte ik als stagiaire op een basisschool in Aruba”, vertelt Ruzischka. “Aan mij de taak om opdrachten, apps en websites te zoeken die docenten konden gebruiken in de lessen. Zo werden de lessen geprojecteerd op de televisie.” Een mooie eerste stap, maar Ruzischka zocht een grotere uitdaging.

“Ik deed onderzoek en experimenteerde met een iPad in de klas. Kinderen deden technologiespelletjes. Ze vonden het prachtig.” En ook de leerkrachten waren dolenthousiast. Tijd om op grotere schaal aan de slag te gaan. “Zo ontstond het idee van een TechLab: een gedeelde hoek op school waar kinderen kennismaken met allerlei devices.” Een blijvend succes.

De vier vaardigheden voor digitale geletterdheid

  • Informatievaardigheden
  • Computional thinking
  • ICT-basisvaardigheden
  • Mediabewijs

Leren in het TechLab

ICT staat op Aruba en Curaçao niet standaard op het rooster. En dat terwijl de wereld alleen maar digitaler en globaliserender wordt. “Daarom verwerken we de standaardlessen in het TechLab,” vertelt Ruzischka. “Als docent word je steeds creatiever. Met de jongste kinderen doen we bijvoorbeeld een natuurles met iPads. We trekken eropuit en fotograferen de planten in de omgeving. Vervolgens maak ik QR-codes die de kinderen kunnen scannen om te ontdekken welke naam de planten hebben. Zo maken we de connectie tussen technologie en natuur.”

Een belangrijke les: fake news

Naast het toepassen van technologie in de bestaande lessen, maakt Ruzischka de leerlingen ook mediawijs. Ze geeft een voorbeeld: “We verdeelden de klas in groepjes. Allemaal maakten ze een filmpje in iMovie. Wat de kinderen niet wisten: één groepje kreeg de opdracht een fake video te maken. Samen bekeken we de resultaten en gaven we punten. Eén video ging over TikTok; het zou niet meer bestaan. De hele klas trapte erin.” Het onderwerp van de volgende les? Mediawijsheid. Met als thema ‘Wat is fake news en hoe kun je het herkennen?’.

Dat je alle lessen kunt combineren met ICT laat Ruzischka zien met nog een voorbeeld. “Met LEGO bouwen we een windmolen met een motor. Vervolgens coderen we de motor met de iPad, zodat de windmolen daadwerkelijk gaat draaien. Zo leren de kinderen hoe mechanismes werken. Rekenen, taal, aardrijkskunde of geschiedenis: alles is te verwerken in een techles.”

Digitaal vaardige leerlingen

Kibrahacha werkt met acht 21st century skills: collaboration, communication, creativity, critical thinking, character, connectivity, citizenship, choice. Bij connectivity gaat het om het klaarstomen voor een online identiteit en ze mediawijsheid bijbrengen.

Digitaal differentiëren

Elke leerling is anders en heeft andere begeleiding nodig. “Het differentiëren wordt makkelijker door digitalisering,” laat Marisol Croes, projectleider bij Kibrahacha weten. “We noemen dat carrouselwerking. In het TechLab zet je de gevorderde groep aan het werk met een moeilijke opdracht, de middenmoot met een middelmatige opdracht. Zo houd je als leraar voldoende ruimte over om de andere kinderen klassikaal te helpen.”

De grip kwijtraken? Dat gebeurt niet volgens Marisol: “Door het gebruik van digitale middelen, kun je juist makkelijker achterhalen hoe de opdracht is verlopen. Voor elk kind is een logboek beschikbaar, waarin je de voortgang van de leerling kunt zien en bijhouden. Zo kun je vroegtijdig inspringen wanneer je vermoed dat een leerling extra begeleiding nodig heeft.”

“Ook zonder digitale middelen kun je kinderen onderwijzen over mediawijsheid.”

Ruzischka Tromp

Concrete tips

Als docent willen we niets anders dan de leerlingen voorbereiden op de toekomst. En daarvoor moeten we met de tijd meegaan. Dat betekent in jezelf investeren en de digitale wereld omarmen. Dat kan al op verschillende niveaus, vertelt Ruzischka.

“Zelfs zonder digitale middelen kun je al starten met mediawijsheid en digitale intelligentie. Er zijn allerlei coding games, waarvoor je geen devices nodig hebt. En dan zijn er nog de gesprekken over mediawijsheid.” Investeert de school in een tv of touchscreen? “Dan kun je aan de slag met spelletjes als Kahoot! en Bookwidgets. Maar denk ook aan bingospelletjes tijdens het rekenen, memory games of een Wheel of Fortune-spel in PowerPoint. Wil je echt all the way gaan? Dan kun je natuurlijk investeren in een TechLab.”

Ruzischka’s top 5 applicaties

Toekomstdromen

Zijn we er nu wat betreft digitale intelligentie? Niet volgens Ruzischka en Marisol. De ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Marisol: “Er zijn al scholen die AI (artificial intelligence) gebruiken voor het leersysteem. Met AI wordt een patroon ontdekt en een learning rhythm ontwikkeld voor elk kind. Zo stem je het lesprogramma af op de individuele talenten van de leerlingen en komt iedereen nog beter tot zijn recht.”

Ruzischka vertelt: “Om in het onderwijs te kunnen groeien, is er ook op ander vlak veel nodig. Zo zijn er allerlei wetten, waaraan we moeten voldoen. Die bieden niet de vrijheid om ons te verdiepen op het gebied van technologie in het onderwijs. Daarom starten we met kleinere stappen en hopen we binnenkort ook andere scholen in onze regio welkom te heten in ons TechLab.”

Aangenaam, wij zijn Kibrahacha

Kibrahacha is een samenwerking tussen lerarenopleidingen en (basis)scholen. Samen versterken wij het onderwijs en leiden wij op tot de Caribische leraar van de 21ste eeuw.

Kom meer over ons the weten Aan de slag met mediawijsheid?

Contact

Het Koraal
Kaya Mississippi 3
Kralendijk, Bonaire 

Vera Dohmen, directeur
+599 787 2333
vera.dohmen@hetkoraalbonaire.com
www.hetkoraalbonaire.com

Terug naar het overzicht