Skol Amplio Papa Cornes

De originele Kolegio Papa Cornes is in 1972 in de wijk Antriol gebouwd en is op 10 januari 1973 operationeel geworden. De school heeft zijn naam te danken aan Cornelis Marten (27 september 1749 – 31 maart 1852). Cornelis Marten werd Papa Cornes genoemd. Hij was een Curaçaose slaaf, die de Spaanse taal had leren lezen en schrijven tijdens zijn gevangenschap. Vandaar dat hij uitgekozen was, om de katholieke priester in de wijk Antriol met het dopen van gelovigen te helpen. Ook had hij een schooltje waar hij de gelovigen leerde bidden.

Het oude schoolgebouw is inmiddels vervangen door een nieuwe brede school genaamd Skol Amplio Papa Cornes, vlakbij het terrein “Rudy Boezem” in Noord di Saliña.

De leerling populatie van Skol Amplio Papa Cornes bestaat voornamelijk uit kinderen uit de dichtstbijzijnde buurten, Antriol, Mexico, Noord di Saliña, Republiek en Hato. Maar er bezoeken ook kinderen uit de andere buurten de school.

De school is begonnen met twee kleuterklassen en zes basisschoolklassen. Na 47 jaar telt de school 8 klassen in de onderbouw (gr 1 t/m 4) en 8 klassen in de bovenbouw (gr 5 t/m 8).
De school heeft rond de 380 leerlingen (telling: 1 oktober 2019).

Skol Amplio Papa Cornes heeft twee instructietalen: Papiaments en Nederlands. In Groep 1 en 2 zijn er taallessen Nederlands met veel Total Physical Response (TPR). De instructietaal in groep 3 t/m 8 is Nederlands met uitzondering van een aantal vakken zoals Godsdienstles en Papiamentu les.

Contact

Skol Amplio Papa Cornes
Kaya Leiden #30
Kralendijk, Bonaire

+599 717-4277
adm.sapc@rksbonaire.org
Facebook.com/kolegio.papacornes.3