Kibrahacha

Volg fluitend de lerarenopleiding

Een trupial bewaakt de takken, een bariga geel de lucht. Want alleen door samen te werken heb je de grootste slagingskans op een gezond nest. Hoe verschillend je ook bent. Het is precies wat we doen in het onderwijs. Collega’s in opleiding, vakexperts, werkplekbegeleiders, schoolopleiders en instituutsopleiders werken samen in nesten. Je hoeft het tenslotte nooit alleen te doen.

Eén voor allen, allen voor één

Samen sta je sterk. Daarom ben je als leerkracht in opleiding altijd onderdeel van een nest. Om elkaar te motiveren als het even tegenzit, elkaar te helpen als je ergens niet uitkomt en positieve ervaringen te delen als het goed gaat. En natuurlijk om onderzoekjes te doen op je opleidingsschool of om observaties te delen. Samen reflecteren en ‘professioneel’ roddelen: het hoort allemaal bij je vorming tot Caribische leraar van de 21e eeuw.  

“Met behulp van mijn collega’s in het nest heb ik in vier jaar de lerarenopleiding afgerond.”

Oud-leerling UOC

Een nest vol inspiratie

Tijdens de intervisies maakt het nest situaties bespreekbaar. Docenten in opleiding doen inspiratie op en werken samen aan stage- en studieopdrachten. Aan eigen verantwoordelijkheid geen gebrek: studenten zoeken elkaar op om een oplossing te vinden.

Natuurlijk staan ook de opleiders en werkplekbegeleiders klaar voor hulp. De opleiders sluiten regelmatig aan bij het nest, bijvoorbeeld door de lesvoorbereidingen te bespreken en zo het onderwijs nog boeiender en inspirerender te maken voor de leerlingen in de klas. Zo gaat de kwaliteit van de lessen omhoog en verloopt de nabespreking vlot. De werkplekbegeleiders openen hun klassen, zodat je kunt leren waarom zij bepaalde keuzes maken in de les. Start with the why.

Instituut x Opleidingsschool

Kibrahacha organiseerde trainingsdagen voor instituten en opleidingsscholen. Het doel? De communicatie tussen die twee verbeteren. Inmiddels werken schoolopleider en instituutsopleider in een tandem. Klaar om leraren in opleiding de juiste begeleiding te bieden en ze te laten uitvliegen als volwaardig docent. 

Door Kibrahacha is de communicatie open, eerlijk en continu. Dat maakt onze begeleiding persoonlijk, op maat en doeltreffend. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

Schoolopleider Prinses Amalia Basisschool

Voel je welkom in ons nest en volg ook een lerarenopleiding!

Bekijk de opleidingen