Kibrahacha

Klassenmanagement moeilijk?

Klassenmanagement is een constante zoektocht voor leerkrachten. Iedere klas is anders en heeft eigen uitdagingen die jij moet ontdekken. Hoe gaat de groep met elkaar om? Waarin zijn de leerlingen geïnteresseerd? Hoe slaat de lesstof aan? En niet te vergeten: hoe genieten we samen optimaal en maken we van de school een veilige plek? Wij geven je tien tips voor een geslaagd klassenmanagement. Zo begin jij goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar.

Tip 1: durf keuzes te maken

Elke leerling is anders. Er is dan ook geen standaardmethode voor lesgeven: een aanpak kan voor de ene leerling prima werken, terwijl een klasgenoot zijn gedachten er niet bij kan houden. Dat vraagt om creativiteit en lef van jou als leraar bij het differentiëren. Volg niet zomaar de lesmethode, maar heb de moed om keuzes te maken. Ontwerp een stukje onderwijs om je lesgeven beter te laten aansluiten bij de behoefte van je leerlingen. Durf af te wijken van de standaard en speel in op de behoeftes van de klas. Dat maakt de les nog leuker voor jou én voor de kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verveelde leerlingen minder studiesucces hebben dan leerlingen die de les wel leuk en interessant vinden.

Tip 2: plak geen labels op leerlingen

Heb als leraar hoge verwachtingen van alle leerlingen en deel deze hoge verwachtingen met je team. Hoe positiever een team leraren staat ten opzichte van de mogelijkheden in een groep leerlingen, hoe beter de leerresultaten van alle leerlingen in de school. En dan bedoelen we ook echt álle leerlingen. Behandel iedereen gelijk, zonder een label te plakken, zoals slim, ADHD of autistisch. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze etiketten zorgen voor lagere verwachtingen bij leerkrachten en leerlingen.

Tip 3: werk samen met andere leraren

Als leerkrachten kunnen jullie elkaar helpen om nog beter te worden in je vak. Hoe? Door bij elkaar in de klas mee te kijken. Zo zijn er meerdere interpretaties over wat er in de klas gebeurt, de resultaten van beoordelingen en voorbeelden van het werk van leerlingen. Vandaar leren de nieuwe leraren voor een groot gedeelte in de school: het samen opleiden is krachtig, omdat ze het vak leren van ervaren leraren.

Tip 4: wees duidelijk over leerdoelen

Zorg dat de leerlingen precies weten wat jij als leerkracht verwacht. Om dat te bereiken, moet je heel duidelijk zijn. Leg uit welke doelen jullie samen gaan bereiken en hoe jullie die doelen behalen.

De K van keuzes

Klassenmanagement draait om het maken van keuzes. Oftewel: choice. Kibrahacha werkt met acht 21st century skills: collaboration, communication, creativity, critical thinking, character, connectivity, citizenship en choice. Bij choice gaat het om de persoonlijke keuzes die een leraar maakt in de klas om het leren zo effectief mogelijk in te richten voor de leerlingen. Keuzes die gericht zijn op het behalen van de beste leerresultaten, ontwikkeling en het welzijn van alle kinderen.

Tip 5: evalueer kennis, vaardigheden en houding

Lesgeven gaat veel verder dan het gebruiken van een bepaalde lesmethode en het overbrengen van lesstof. Veel belangrijker: het evalueren van de vaardigheden van de leerlingen, zodat de leerlingen weten waar ze staan in het leerproces. Het is zeer krachtig voor het leren wanneer leerlingen zelf weten hoe ver of dichtbij zij staan van hun leerdoel. Voor de leraar is het ook belangrijk om overzicht te hebben over het leren van de leerlingen. Bekijk wat de impact op hen is, pas aan en stuur bij. Zo maak je van de leeromgeving een uitnodigende plek, waar leerlingen graag komen om te leren en genieten.

Tip 6: maak meer gebruik van technologie

Uit onderzoek blijkt dat we technologie in het onderwijs nog veel beter kunnen benutten. Technologie biedt waardevolle mogelijkheden voor de leerlingen. Sociale media zijn fijn voor jou als leerkracht: het geeft inzicht in hoe leerlingen denken en wat er bij hen speelt. Daarnaast kan kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de toekomst een uitkomst bieden door onmiddellijk feedback te ontvangen van die technologie na het maken van een opdracht.

Tip 7: leer leerlingen om uitdagingen aan te gaan

Elke leerling ontwikkelt zich en groeit. Jij kunt dit stimuleren, aanmoedigen en zorgen dat de leerlingen zichzelf overtreffen. Zo leren zij hoe ze uitdagingen aangaan, met vangnetten als het mislukt. Ook dat is weer een ontwikkelmoment. Verleg de aandacht van het straffen en belonen van gedrag en leren, naar het aanbieden van feedback en scaffolding voor maximale ontwikkeling.

Tip 8: geef de inhoud al voor de les begint

Een truc die goed werkt voor veel leerlingen: flipped learning. Je draait de les en het bijbehorende huiswerk om: eerst geef je de leerlingen het huiswerk en verdiepen zij zich in het leermateriaal en daarna geef jij de les. Die gebruik je voor meer verdieping, oefening en discussie. Deze learning hack werkt het beste bij leerlingen die al zelfstandig kunnen leren.

Tip 9: gebruik de Jigsaw-methode

Dankzij deze methode leren leerlingen eerst individueel, en daarna in groepsverband een probleem oplossen. De Jigsaw-methode kun je vergelijken met een legpuzzel. Als leerkracht verdeel je de inhoud van een opdracht in gelijke (puzzel)stukken. Elke leerling krijgt een stuk. Vervolgens komen de leerlingen tot één inhoudelijk geheel: de puzzel. De kracht van de puzzelmethode zit in het feit dat de leerling de verantwoordelijkheid voelt om expert te worden op een bepaald onderdeel: motivatie en eigenaarschap zijn goed voor het leren.

Tip 10: leer om te leren

Breng leerlingen bij hoe ze het beste de lesstof kunnen leren. Het gaat dus niet alleen om het begrijpen van het desbetreffende leermateriaal, maar ook de manier waarop zij dit goed kunnen onthouden. Kortom: leer de leerlingen om te leren.

Aangenaam, wij zijn Kibrahacha

Kibrahacha is een samenwerking tussen lerarenopleidingen en (basis)scholen. Samen versterken wij het onderwijs en leiden wij op tot de Caribische leraar van de 21e eeuw.

Kom meer over ons te weten

Laat je inspireren door professor John Hattie. Hij schreef het boek  ‘Leren zichtbaar maken’, vol tips en trends voor onderwijzers. 

Bekijk het hier

*De tien tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Onder andere het boek van professor John Hattie, Leren zichtbaar maken. 

Contact

Het Koraal
Kaya Mississippi 3
Kralendijk, Bonaire 

Vera Dohmen, directeur
+599 787 2333
vera.dohmen@hetkoraalbonaire.com
www.hetkoraalbonaire.com

Terug naar het overzicht